Oesterzwammen

Productbeschrijving
Naam 
De Latijnse naam voor oesterzwam is Pleurotus Osteatus, vernoemd naar de oesterschelp (Ostea = oester).

Herkomst
De oesterzwam is oorspronkelijk vanuit Japan via Europa naar Nederland gekomen. Sinds 1980 wordt de oesterzwam ook in Nederland op tarwesto gekweekt.

Groeiwijze
Van nature groeit de oesterzwam – voornamelijk in de late herfst en winter - in grote groepen bijeen op (dode) boomstronken en rottend hout. Tegenwoordig is de oesterzwam het gehele jaar te leveren.

Omschrijving
De Oesterzwam is een platte, waaierachtige paddestoel en heeft de vorm van een oesterschelp. De kleur varieert van heel lichtbruin tot donkerbruin of grijs in de winter.

Houdbaarheid
De oesterzwam bevat in verhouding tot de champignon weinig vocht. Hierdoor is deze langer houdbaar dan de gewone champignon.

Schoonmaken
De oesterzwam liever niet schoonmaken met water, maar afborstelen of voorzichtig schoonwrijven met keukenpapier. De stelen kunnen fijngehakt mee worden gebakken met de rest.

Smaak & Toepassing
De oesterzwam slinkt door het lage watergehalte bijna niet. Hij blijft stevig van structuur maar is erg zacht en aromatisch van smaak. De oesterzwam is een veelzijdige paddestoel die voor vele gerechten gebruikt kan worden. In reepjes gebakken (ongeveer 8 minuten) bij vlees of door salade of gekookt in soepen en sauzen. Gepaneerde oesterzwammen zijn een erg orginele, lekkere en gezonde vervanging voor vlees.
Meer weten over de mogelijkheden?