Shii-take

Productbeschrijving
Naam 
De Latijnse naam voor shii-take is Leutinus Edodes.

Herkomst 
Shii-take is een bekende paddestoel in de Chinese en Japanse keuken, waar deze al zo'n 2000 jaar wordt gegeten. Vroeger was de shii-take alleen in gedroogde vorm te krijgen maar tegenwoordig wordt deze paddestoel het gehele jaar door in Nederland geteeld.

Groeiwijze 
De teelt van shii-take vindt volgens een unieke methode plaats op onder andere eiekenhout.

Omschrijving
De hoed van de shii-take is - afhankelijk van het soort - licht- tot donkerbruin. De grootte van de paddestoel is wisselend van klein tot groot. Het vruchtvlees is stevig.

Houdbaarheid
Verse shii-take kunt u ruim 1 week in de koelkast bewaren. Door het lage vochtgehalte is het ook mogelijk de shii-take in te vriezen. De bewaartijd is dan ongeveer 3 maanden.

Schoonmaken
Hoewel de shii-take bij de bereiding geen vocht verliest, neemt hij deze wel op. Ook voor deze paddestoel is het daarom raadzaam om geen water te gebruiken bij het schoonmaken maar deze voorzichtig schoon te maken met keukenpapier. Verwijder alleen het onderste stukje van de steel, de rest van de steel kunt u fijngehakt in soep of saus gebruiken.

Smaak & Toepassing 
Kenmerk van de shii-take is het vaste, sappige vlees en de aromatische geur en smaak. Deze paddestoel is rijk aan vitamine B2 en D, mineralen en eiwitten en is bloeddruk en cholesterol-verlagend. De hoeden kunnen worden gehalveerd of in plakjes worden gesneden. De kleinere exemplaren kunt u heel houden. De shii-take niet langer koken of bakken dan 5 minuten, anders wordt hij taai.
Meer weten over de mogelijkheden?