Witte champignons

Productbeschrijving
Naam
De Latijnse naam voor de meest bekende paddestoel - de champignon - is Agaricus Bisporus.

Herkomst 
De paddestoel is in het verleden altijd een onderwerp geweest van legenden en bijgeloof. Men vond de paddestoel altijd zeer geheimzinnig omdat deze 's nachts groeide en geen voedsel nodig had. De champignon wordt al duizenden jaren gekweekt en gegeten. In Nederland - met name in Noord-Limburg - is de champignoncultuur in de jaren '50 opgekomen. Sindsdien is de champignon het hele jaar verkrijgbaar.

Groeiwijze 
De champignon behoort tot de schimmels. Deze schimmel trekt eerst lange witte draden door het compost. Hierna wordt - in de cellen waar de champignon wordt gekweek t- een vochtig en wisselend klimaat nagebootst. Omdat de schimmel nu denkt te sterven vormt deze een champignon om op deze manier sporen af te geven die in dit klimaat wel kunnen overleven.

Omschrijving
Champignons zijn in vele verpakkingen en sorteringen te krijgen : mini champignons(<20 mm), fijne champignons (20-40 mm), middel champignons (40-60 mm), Reuze champignons (>60 mm)

Houdbaarheid
Bewaar champignons altijd in de koelkast, liefst afgedekt om uitdroging te voorkomen. Deze zijn gekoeld ongeveer 5 dagen houdbaar.

Schoonmaken
De champignons liever niet met water schoonmaken en zeker niet in het water laten liggen. Hierdoor zal de smaak van de champignon een stuk minder worden. Veeg of borstel de champignon liever schoon met een stukje keukenpapier of een (champignon)borsteltje. Snij aan de onderkant een klein stukje van het voetje weg. Een eiersnijder is een handig hulpmiddel om mooie, gelijke plakjes te maken.

Smaak & Toepassing
Een champignon bevat veel vitamine C en er is ruim ijzer aanwezig. Bovendien bevat een champignon geen vet. De smaak is vrij neutraal maar wel stevig. Hierdoor zijn ze voor vele gerechten te gebruiken.

Een aantal mogelijkheden zijn :
- gebakken bij biefstuk, in salade, of met ui, knoflook en peterselie
- gesmoord met ui, als basis voor een saus
- reuze champignons gevuld met vlees, vis, groente of kaas
- gefrituurd in olie
Meer weten over de mogelijkheden?